Dato

25 06 2023 - 01 07 2023
Expired!

Tid

Hele dagen

Sommerkursus – folkedans – Fredericia

Sommerkursus: Folkedans

på Højskolen Snoghøj 28. gang – 1995-2023

25. juni 1. juli 2023

 

Vi gentager succesen fra de foregående år og indbyder til et af Danmarks mest søgte folkedanserkurser for folkedansere.

Er du folkedanser? – Er du mellem 40 – 100? – Har du tiden?

Så kom på sommerkursus ved Lillebælt og få en uforglemmelig oplevelse!

Højskolen Snoghøj arrangerer, i samarbejde med Folkedans Danmark, et 7-dages sommerkursus i dansk folkedans for folkedansere på Højskolen Snoghøj, 7000 Fredericia.

Mange tager på højskole om sommeren for at nyde højskoleatmosfæren og det gode samvær med andre, og vi har i år atter bestræbt os på at lave et overflødighedshorn af fantastiske danse- og musikoplevelser.

Hovedtemaerne på dette års kursus vil være dansene fra Vestjylland. Området spænder vidt fra grænsen i syd til Hirtshals i nord.

Vi skal danse fra Fanø og vi skal danse dansene fra Thy og alle dem midt imellem”

Vi skal, traditionen tro, også danse et par af de store selskabsdanse fra byerne – og så selvfølgelig Les Lanciers, som man har danset den i det danske borgerskab. For nogle år siden blev der fundet en dansebog fra 1787 som indeholdt o. 150 ukendte danse – Vi skal prøve at genskabe nogle danse fra denne bog, der ikke har været i brug de sidste 200 år.

Dansekursets faste duo

Jørgensen og Sørensen

Når man siger dansk folkemusik, kommer man ikke uden om den legendariske musiker Steffan Søgaard Sørensen, der fører an på violinen. Det rytmisk sikre og energiske spil får de gamle toture til at boble af liv og danselyst. Det er ikke uden grund, at han har været med til at høste hele 7 Danish Music Awards.

Han bliver backet op af ragtimepianisten Kristian Jørgensen, som vi ellers kender fra jazz- og bluesscenen, hvilket der heller ikke bliver lagt skjul på. Uddannet på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og oplært i swingtraditionen i New Orleans bliver repertoirets spændevidde ikke bredere. Han har i øvrigt en Reumert-nominering fra hans arbejde som komponist og repetitør på Det Kgl. Teater.

Duoen mødtes første gang i 1998, og har siden spillet sammen til traditionel dansk folkedans. Det fornægter sig ikke i udtrykket. Det er musik, der går lige i fødderne, og man kan næsten mærke sandet fyge henover forsamlingshusgulvet.

I år vil et tema være ”Grundtvig for nybegyndere” – For langt over 200 år siden blev Grundtvig født – og mange har siden beskæftiget sig med den danske præst og filosof; men aldrig Per Sørensen – Det vil han nu råde bod på – og han har et foredrag om Grundtvig som historisk person.

Udover det vil skolens forstander Kim Røge holde foredrag om Grundtvig som filosof.

Udover dansene og foredragene skal vi også deltage i andre traditionelle højskolearrangementer – såsom morgensamlinger og aftenarrangementer, hvor der bl.a. vil være rig lejlighed til at få rørt sangstemmen.

Lærere på kurset:

Danseinstruktør: Per Sørensen, Kolding

Spillemænd: Steffan Søgaard Sørensen, Horsens & Kristian Jørgensen, København

Højskolelærere: Højskolelærer Kim Røge, Snoghøj

1 Halvdagstur:

Vejle Ådal – Én af Danmarks smukkeste naturoplevelser findes i Vejle Ådal, og vi skal bl.a. køre gennem Randbøldal, se Robert Jacobsens kunst og besøge den gamle købmandsgård i Bindeballe.

Pris: 4250 kr.  alt incl.

Tillæg for enkeltværelse.

Tilmelding:

Online Registrering – på www.snoghoj.dk – korte kurser

Kontakt til Scenekunsthøjskolen Snoghøj

tlf. 76 24 15 30 mellem kl. 8.00-15.00.

Yderligere information:

Snoghøj, tlf. 76 24 15 30 eller Per Sørensen, Kolding, tlf. 30 27 50 69.

 

Skynd dig med tilmeldingen, der plejer at være rift om pladserne!!! Velkommen til Snoghøj – både tidligere og nye kursister.

 

I samarbejde med folkedanserkurset er der

Sommerkursus: Folkemusik

på højskolen Snoghøj

 

Folkedans og folkemusik har været, og er stadig en central del af skolens identitet, idet folkedans som det eneste kursus, har været udbudt hvert år siden skolens start i 1913. Igen i år prøver vi, som en del af kurset “folkelige fælleskaber”, at skabe og udvide et kursus, der, som en del af folkedans, også rummer folkemusik. Programmet er skabt af  musiker Tove de Fries, som tager alle kursister i sin ene hånd, mens hun i den anden holder både bue og violin.

Tove De Fries

Fagligt:

Spil til dans er jo en helt anden disciplin end ”bare” at spille melodier. På dette kursus drejer det sig om at spille dansen i musikken, altså forstå og kunne udtrykke, med sit instrument, de mekanismer der gør musikken brugbar, tydelig og præcis for danserne.

Det vil vi gøre ved grundig gennemgang af forskellige melodier og melodityper: rytme, tempo, fraser, toner – men allermest ”stil” (hvad kendetegner denne melodi, hvem har spillet den, til hvad, hvordan, hvor og hvorfor), alt dette er rigtig spændende, sjovt og udfordrende at dykke ned i.

Måske får vi mulighed for at spille i orkestre/ små grupper, hvor vi efterfølgende spiller for hinanden og vender hvad der virker godt og måske knapt så godt – et slags arbejdende værksted J

I løbet af ugen arbejder vi med (det som jeg er udsprunget af og lever af og med til dagligt):

  • Fanø – melodier og spillestil.
  • Repertoire efter min far Niels de Fries og min farfar Kresten Nielsen, Klink, Hejnsvig.
  • Melodi og sekundspil ala ”Johnsen og Sjappe”.
  • Måske et stykke med ”gammeldaws moderne” – tango, foxtrot, twostep el. lign.
  • Måske et stykke fra Cape Breton Islands, Nova Scotia, Canada.

Det er ikke sikkert vi når det hele, for jeg kender jer jo ikke endnu.

Af det ovenstående, vil vi udvælge et par numre vi spiller til afslutningskoncerten.

Pris: 4250 kr.  alt incl.

Tillæg for enkeltværelse.

Tilmelding:

Online Registrering – på www.snoghoj.dk – korte kurser

Kontakt til Scenekunsthøjskolen Snoghøj

tlf. 76 24 15 30 mellem kl. 8.00-15.00

Yderligere information:

Lizette Hansen, Snoghøj, tlf. 76 24 15 30 eller Per Sørensen, Kolding, tlf. 30 27 50 69.