Spadseretur på Volden, København
Spadseretur på volden Store Bededag d. 5.maj
Vil du være med til at genoplive/holde en kommende tradition i hævd?
Så tag folkedragten på og spadser en tur på Volden Store bededag og benyt lejligheden til at se og blive set.
Gåturen begynder på Kastellet ved møllen, 2100 København Ø, kl.13.30.
Der er ikke planlagt en speciel tur, da man bare skal vandre rundt på kastellet helt tilfældigt.
Tag gerne kaffe/the/drikkelse med og hold eftermiddagspausen på stedet.
Det kræver ingen tilmelding, men i tilfælde af regn aflyses det.
Hilsen Tina Larsen, dragtinstruktør.
Håndværk med traditioner
Jeg, der er medlem af Dans Danmarks dragtudvalg for folkedans, vil forsøge at genoplive en gammel tradition.
Jeg vil få folk til at bruge deres folkedragter mere end bare til folkedans stævner. I de andre nordiske lande er det mere almindeligt at de bruger deres dragter, men det er vi ikke gode til i Danmark.
Danske folkedragter produceres i dag på baggrund af historisk materiale fra perioden ca. 1750 – 1850.
Man bruger faktisk mange timer på at skabe en egnsdragt, da alt er håndsyet. Disse dragter bliver måske kun brugt få gange.
Derfor vil jeg gerne få folk til at tage deres dragter på og få dem ud og spadsere en tur på volden, som man gjorde i midten af 1700-tallet.
Jeg ved godt at før i tiden var det aften før Store bededag man var ude og spadsere, men det vil jeg også gerne ændre da nutidsdanskeren nok har mere tid på selve Store bededag, endnu 😊
Jeg syntes også at det er ærgerligt at der ikke er flere der kender til de danske folkedragter.
Navnligt turen på volden var en skik, som det københavnske borgerskab fandt på.
Spadseretur fra 1747
Den københavnske tradition for at spadsere på volden aftenen før Store Bededag kan sandsynligvis føres tilbage til 1700-årenes midte. Spadsereturen var i høj grad borgerskabets fornøjelse, selvom folk af alle samfundslag efterhånden fandt vej til volden.
Efter at Københavns volde blev sløjfede, blev spadsereturene forlagt til Christianshavns vold eller Kastellet, der tidligere havde været studenternes særlige mødested.
Charlotte S.H. Jensen
https://natmus.dk/historisk-viden/temaer/fester-og-traditioner/store-bededag/spadsere-paa-volden/
Det var især det pæne borgerskab, der promenerede på volden. På maleriet fra 1862 genkender man bl.a. prinsesse Caroline og prins Ferdinand. Andreas Herman Hunæus: “På Københavns Vold aftenen før Store Bededag”, 1862. SMK
Det er især i København og større byer, at en spadseretur hører til traditionerne på aftenen før Store Bededag og det var især det bedre borgerskab, som benyttede lejligheden til at se og blive set.
I midten af 1800-tallet blev voldene i København sløjfet, og spadsereturen henlagt til Christianshavns vold eller Kastellet. Tidligere havde Kastellet, hvor der fortsat spadseres, været studenternes særlige mødested. Omkring år 1900 var Christianshavn også skueplads for en anden “tradition”, det såkaldte Store Bededagsslag, hvor lokale drengebander sloges mod hinanden.
http://folkedragt.dk/Folder/Folder%202019%20R%C3%B8d%20-%20hvid%20DD.pdf