Instruktøruddannelse

Folkedragt

Praktisk og teoretisk uddannelse i danske folkedragter

Uddannelsen giver en kompetent indføring i de danske folkedragter samt kulturarven indenfor tekstilformidling. Instruktøruddannelse dragt henvender sig til alle tekstil- og dragtinteresserede i Norden.

Uddannelsen er baseret på hold efter det antal år, man har deltaget. Det vil sige, at første gang du deltager vil du starte på hold 1. Herefter skal holdene tages i rækkefølge. Ved afslutning efter hold 6 har du gennemgået de grundlæggende teknikker, som vi finder brugt på danske folkedragter inden for blandt andet tilskæring, sy teknik og broderi. Du får desuden gennem foredrag og studier af landlige klædedragter fra ca. 1750 til 1860 viden om til den kulturhistoriske baggrund i den periode, hvor dragterne blev brugt.

Der undervises i fremstilling og brug af danske folkedragter med hovedvægten lagt på praktisk undervisning i de syteknikker og den tilskæring mm, der blev brugt i 17- og 1800-årene. Man får desuden gennem foredrag, udstilling og undervisning kendskab til den kulturhistoriske baggrund for den tid, hvor dragterne blev brugt.  

Når du har gennemført denne uddannelse har du mulighed for, at fordybe dig endnu mere i dragtsyningsyningsteknikker og historier ved at tage efteruddannelsen. Læs mere om den længere nede på siden. 

Fagene på de enkelte hold

Hold 1:
Syning af forskellige stingtyper, almen dragtlære, syning af særk, syning af slidsebunde, pynt på særke og skjorter, tamburering, syning af knæbukser og strikning af strømper og nattrøjer.

Hold 2:
Tilskæring af bukser, stil og snit, syning af rynket skørt, syning af huer, syning af skulderstykker og håndlinninger, syning af hvide knapper og knaphuller, virkning af bånd og syning af taskelomme.

Hold 3:
Syning af bul, syning af sløjfer, påtegning af broderi, tylstrækning, syning af lægget skørt, stil og materiale, tilskæring af veste, hue- og tørklædebroderi og materialelære.

Hold 4:
Tilskæring af snøreliv/bul, syning af vest, undervisningslære, båndvævning, syning af floss og syning af knaphuller til veste og kofter.

Hold 5:
Genstandsanalyse (tidligere betegnet som opmåling), pibning, hulsømme og tællesyning, syning af kvindetrøje, brug og tilpasning af broderimønstre og tilskæring af tøj med ærmer.

Hold 6:
Syning af detaljer på mandstrøje/kofte, syning af skindbukser og skindbroderi, stil og materiale, kniplingssyning på tyl, frynser til sjaler og genstandsanalyse.

Fællestimerne om aftenen kan omfatte:

• Fremvisning af dragter
• Udstilling af originale dragtdele,
• Introduktion til brug af værktøjer i dragtarbejde
• Foredrag i relation til uddannelsens faglige indhold.

Efteruddannelse i dragtsyning

Efteruddannelse i dragtsyning har været afholdt siden 1989. Efteruddannelsen er en overbygning til den ordinære uddannelse i dragtsyning og er en blanding af teoretisk og praktisk undervisning.

På efteruddannelsen tilrettelægger vi undervisningen, så du har mulighed for, at udvikle din viden og kompetencer inden for dragtsyning.

Hvert år dykker vi ned i nye emner omkring danske folkedragter, som blandt andet er baseret på ønsker fra tidligere års kursister. Nogle gange inviterer vi gæsteundervisere ind, der har en særlig viden inden for et relevant område. På den måde sikrer vi, at undervisningen altid er af høj kvalitet.

Det er et specialiseret uddannelsesmodul, hvor der kun er plads til 25 elever pr. gang. Det lave deltagerantal er med til at sikre, at alle kan få den nødvendige sparring under hele forløbet og på den måde få det maksimale ud af uddannelsen.